Itä-Suomen Laboratoriokeskuksen web-ohjekirja


[ISLABin kotisivu] [ISLABin ajanvaraus]

[Kaikki tutkimukset] [Myrkytystutkimukset] [Erikoisaloittain]
Anna hakuehdoksi tutkimuksen nimen tai lyhenteen alkua tai kuntaliiton numero tai joku tutkimusohjeessa esiintyvä sana (esim. hemoglobiini).

Tutkimus tai hakusana:

ACTINOMYCESVILJELY
-ActiVi, 1007
Indikaatio
Kaulan, rintakehän, aivojen tai lantion alueen syvät abskessit.
Näyteastia
Katso näytteenotto-ohje
Näytteenotto
Koska osa Actinomyces-lajeista kuolee herkästi hapen vaikutuksesta, on viljelynäytteet toimitettava mikrobiologian laboratorioon mahdollisimman nopeasti ja säilytettävä anaerobitilassa ennen viljelyä.
Huolellisen ihon puhdistuksen jälkeen näytteeksi otetaan mahdollisimman kookas kudospala infektioalueelta tai märkää punktoimalla.
Kudospala upotetaan syvälle anaerobirikastusliemiputkeen. Punktoimalla otettu näyte ruiskutetaan anaerobiampullaan geelin päälle.
Haavaerite tms. niukka märkänäyte otetaan infektiopesäkkeestä esim. syvältä leikkaushaavasta tai ruven alta dacron- tai pumpulitikulla anaerobirikastusliemiputkeen.
Säilytys
Anaerobiampullaan tai anaerobirikastusliemiputkeen otetut näytteet säilytetään huoneenlämmössä. Sellaisenaan steriiliin astiaan otetut näytteet on viljeltävä heti, ilman säilytystä.
Menetelmä
Rikastusviljely. Sisältää sekä aerobisten, anaerobisten että mikroaerofiilisten aktinomykesten viljelyn.
Tulkinta
Actinomyces-lajit ovat itiöttömiä gram-positiivisia sauvoja. Niitä esiintyy limakalvoalueiden normaalifloorassa eri puolilla elimistöä. Useat lajit voivat aiheuttaa opportunistisia infektioita. Kierukan käyttöön saattaa liittyä kohdun aktinomykoosi. Actinomyces-lajeja tavataan usein sekaflooran osana erilaisissa infektioissa, joissa niiden kliinistä merkitystä on vaikea arvioida.
Tulos valmiina
5 viikon kuluessa.
Tiedustelut
Kuopiossa 044-717 8755, Joensuussa 044-717 8914, Mikkelissä 044-717 8923, Savonlinnassa 044-717 8955
Tekopaikka
ISLAB
Erikoisala
MIKROBIOLOGIA JA IMMUNOLOGIA
Tutkimus päivitetty
15.01.2018