Itä-Suomen Laboratoriokeskuksen web-ohjekirja


[ISLABin kotisivu] [ISLABin ajanvaraus]

[Kaikki tutkimukset] [Myrkytystutkimukset] [Erikoisaloittain]
Anna hakuehdoksi tutkimuksen nimen tai lyhenteen alkua tai kuntaliiton numero tai joku tutkimusohjeessa esiintyvä sana (esim. hemoglobiini).

Tutkimus tai hakusana:

ACTINOMYCESVILJELY
-ActiVi, 1007
Indikaatio
Kaulan, rintakehän, aivojen tai lantion alueen syvät abskessit.
Näyteastia
Katso näytteenotto-ohje
Näytteenotto
Koska useimmat aktinomykeetit kuolevat herkästi hapen vaikutuksesta, on viljelynäytteet toimitettava mikrobiologian laboratorioon mahdollisimman nopeasti ja säilytettävä anaerobitilassa ennen viljelyä.
Huolellisen ihon puhdistuksen jälkeen näytteeksi otetaan mahdollisimman kookas kudospala infektioalueelta tai märkää punktoimalla.
Kudospala upotetaan syvälle anaerobirikastusliemiputkeen. Punktoimalla otettu näyte ruiskutetaan anaerobiampullaan geelin päälle.
Haavaerite tms. niukka märkänäyte otetaan infektiopesäkkeestä esim. syvältä leikkaushaavasta tai ruven alta dacron- tai pumpulitikulla anaerobirikastusliemiputkeen.
Välittömästi näytteen oton jälkeen ennen klo 14.00 mikrobiologian laboratorioon viljeltäväksi tuotavat näytteet voidaan ottaa steriiliin koeputkeen/astiaan.
Säilytys
Anaerobiampullaan tai anaerobirikastusliemiputkeen otetut näytteet säilytetään huoneenlämmössä. Sellaisenaan steriiliin astiaan otetut näytteet on viljeltävä heti, ilman säilytystä.
Menetelmä
Rikastusviljely ad 3 viikkoa. Sisältää sekä aerobisten, anaerobisten että mikroaerofiilisten aktinomykesten viljelyn. Kaikista näytteistä tehdään myös gram-värjäys.
Tulkinta
Aktinomykeetit ovat itiöttömiä gram-positiivisia sauvoja. Niitä esiintyy limakalvoalueiden normaalifloorassa eri puolilla elimistöä. Ihmiselle patogeenit Actinomyces-lajit ovat useimmiten vain anaerobisti kasvavia. Nämä "sädesieniksi" kutsutut bakteerit voivat aiheuttaa abskesseja esim. pään, kaulan ja rintakehän alueella. Kierukan käyttöön saattaa liittyä lantion alueen aktinomykoosi.
Tulos valmiina
5 viikon kuluessa.
Tiedustelut
Kuopiossa 044-717 8755, Joensuussa 044-717 8914, Mikkelissä 044-717 8923, Savonlinnassa 044-717 8955
Tekopaikka
ISLAB
Erikoisala
MIKROBIOLOGIA JA IMMUNOLOGIA